Wever & Ducré verlicht Huis van de Grootjuffrouw in Kortrijk

WeverOp sommige locaties lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan. Neem nu het Begijnhof in Kortrijk: deze site, erkend als UNESCO-werelderfgoed, straalt een aparte en authentieke sfeer uit. Deze vind je ook helemaal terug in het Huis van de Grootjuffrouw, dat vorig jaar ingericht werd als koffiehuis. Uitbaters Joost Demuynck en Dorine Clement kozen vastbesloten voor verlichting van Wever & Ducré.

Het Begijnhof in Kortrijk is een aparte community. In de middeleeuwen fungeerde deze plek tijdens de kruistochten onder meer als toevluchtsoord voor vrouwen waarvan de mannen ten strijde trokken. De ommuurde site gaf de inwoners een veilig gevoel. Vele jaren later werd de site grondig gerenoveerd, waarbij er koortsachtig over werd gewaakt dat de sfeer van weleer zoveel mogelijk kon verder leven.

Pop-up

Dorine Clement, uitbaatster van foodtruck Koffie Queen, leerde de site kennen toen ze drie jaar geleden, tijdens de restauratie van de Sint-Annazaal in het Begijnhof, door het OCMW werd gevraagd om koffie te voorzien voor de bezoekers. “Ik werd meteen verliefd op de locatie en vroeg het OCMW daarom of we  tijdens de kerstperiode een pop-up koffiebar mochten uitbaten. Na hun goedkeuring én een topervaring besliste het OCMW uiteindelijk om het Huis van de Grootjuffrouw (de moeder-overste van de begijntjes, red.) permanent als koffiehuis in te richten. Op die manier wilden ze de drempel verlagen voor toeristen en bezoekers uit de eigen regio, om zo een groter publiek kennis te laten maken met deze site.”

Onder meer dankzij de goede ervaringen met Dorine en Joost, werd de uitbating van het Huis van de Grootjuffrouw aan hen toegewezen. “We hadden intussen al een aangename relatie met de meeste buurtbewoners opgebouwd, mensen die vroeger een heilige schrik voor geluidsoverlast hadden. Intussen worden wij hier helemaal aanvaard, ook omdat we boven het koffiehuis wonen. We zien dit als een unieke levenservaring, niet iedereen krijgt namelijk de kans om in UNESCO-werelderfgoed te wonen en er een mooie zaak te mogen uitbaten.”

Het volledige artikel kunt u lezen in Spotlight mei 2017